Burun ameliyatları özellikle estetik cerrahideki ilerlemeler ve kameralı muayene teknolojisinin gelişmesi ile son yıllarda artış göstermiştir. En sık yapılan operasyonlar burun kıkırdak eğrilikleri ve sinüzit operasyonlarıdır. Bu operasyonlar sonrası hastaların en fazla korktukları nokta tampon konulması ve bu tamponun çıkarılması. Özellikle burun içindeki eğriliklerin düzeltilmesi sonrası kıkırdağı sabitlemek ve kanamayı engellemek için burun içinde baskılayıcı bir ürün olması şart. Eskiden bez tamponlar ile her iki burun deliği tıkanarak bu sağalanıyordu ancak son yıllarda gelişen teknoloji ile buna alternatif bazı ürünler geliştirilmiştir. Nazal spilint, septal stapler, merosel gibi.
Özellikle en sık kullanılan malzeme olan nazal splint, slikondan üretilmiş yumuşak bir üründür ve burun iç şekline göre çeşitli boyutlarda üretilmiştir. Slikon nazal splint delikli olması sebebiyle operasyon sonrası hastanın burnunda tıkanıklık olmaz ve bu deliklerden rahatlıkla nefes alıp verilebilir. Yumuşak bir malzeme olması sebebiyle alınması cok rahattır ve hasta splint alınırken acı duymaz. Ameliyatlarımın çoğunda ben de bu malzemeyi sıklıkla tercih ediyorum.
Özellikle son yıllarda geliştirilen bu üründe burun içine hiçbir şekilde splint, tampon veya başka bir ürün konulmaz. Stapler tek kullanımlıktır ve 8 adet eriyen zımbadan oluşur ve içeride septum kıkırdağını örten mukozaları birbirine zımbalayarak sabitler. Sonrasında bu zımbalar erir. Operasyon sonrası, burun içinde birsey olmadığından, normal nefes almaya devam edilir.Ancak bu ürün her hastaya uygun değildir, sadece sınırlı eğriliği olan, muayene sırasında değerlendirilip, uygun görülen hastalarda kullanılabilir.