Kulak tüpü ameliyatı, orta kulakta çeşitli sebeplerle meydana gelen hava basıncı azalması sonucu kulak zarı ve işitme kemikçiklerinin zarar görmesiyle ortaya çıkan işitme kaybına bağlı olarak uygulanmaktadır. Bu sebeple öncelikle, orta kulağın ve dolayısıyla meydana gelen işitme kaybının nedenlerine göz atmamız gerekmektedir.
Orta kulak, kulakta kulak zarından sonra gelen ve iç kulaktan önceki kısımdır. Orta kulak aynı zamanda bütün vücudun denge ritmini düzenleyen yapıdır. Orta kulak boşluğu adı verilen alan, normal şartlarda hava ile doludur. Orta kulaktaki bu hava basıncının azalmasıyla birlikte orta kulak boşluğunda sıvı birikmeye başlar. Biriken bu sıvı, işitme kemikçiklerinin hareket etmesini engeller ve bu durum işitme kaybına sebep olabilir.
Kulak tüpü takılmasıyla, orta kulakta meydana gelebilecek bu durumların engellenmesi mümkündür. Kulak zarına takılan küçük bir havalandırma tüpü kulak boşluğunun ihtiyacı olan hava takviyesini sağlayarak kulak zarının ve kemikçiklerin yeniden normal hareket yeteneğini elde etmesi sağlanabilmektedir. Kulak tüpü takılmasını gerektiren durumlar farklı sebepler taşıyabilmektedir.
Orta kulak, vücudun hem denge hem de işitme fonksiyonlarında önemli yere sahip bir alandır. Kulakta kulak zarından sonra ve iç kulaktan önceki alan orta kulak bölgesidir. Orta kulak boşluğu, hava ile dolu olan bir alandır. Bu alandaki hava miktarı normal şartlarda dengeli bir yapıdadır. Ancak bazı faktörlerin etkisiyle orta kulak bölgesindeki bu hava basıncı zarar görüp azalır, azalan hava basıncıyla orta kulak boşluğunda bir sıvı oluşmaya başlar ve oluşan bu sıvı işitme kemikçiklerinin hareket etmesini engelleyerek işitme kaybına sebep olabilir.
Kulak tüpü ameliyatları, tam olarak orta kulakta meydana gelebilecek olan işitme kayıplarını engellemek ve hava basıncını düzenleyerek orta kulaktaki fonksiyonları normal işleyişine dönüştürmek amacıyla gerçekleştirilmektedir.
Çocuklarda genel ve erişkinlerde lokal anestezi yoluyla gerçekleştirilen kulak tüpü ameliyatlarıyla, kulak zarının alt kısmına 2mm genişliğinde küçük bir havalandırma tüpü takılmaktadır. Bir ucu orta kulakta diğer ucu dış kulakta olacak şekilde yerleştirilen bu kulak tüpü aracılığıyla, orta kulakta biriken sıvı çekilebilmekte, hava dengesi yeniden sağlanabilmekte ve işitme kemikçikleriyle birlikte kulak zarının fonksiyonları yeniden kazandırılabilmektedir.
Kulak tüpü ameliyatları, çocuklarda genel anestezi (narkoz) ve erişkinlerde yüzeysel (sadece zar bölgesine ilaçlı bir pamukla temas edilerek ya da ilacın direk kulak zarı üzerine püskürtülmesiyle) anestezi ya da yerel (enjeksiyon yoluyla) anestezi uygulanarak gerçekleştirilebilmektedir.
Anesteziden sonra, mikroskop altında dış kulak yolundan girilerek kulak zarı çizilmektedir. Genellikle kulak zarının alt kısmına atılan bu çizik yoluyla, orta kulakta bulunan sıvı dışarı çekilmektedir. Gerekli görülmesi durumlarında, bu noktaya havalandırma tüpü yerleştirilmektedir. Biriken sıvının çekilmesi, işitme kemikçiklerinin ve kulak zarının tekrar hareket edebilmesini sağlamaktadır. Kulak zarına 2mm genişliğinde, bir ucu orta kulakta diğer ucu ise dış kulakta olacak şekilde, küçük bir havalandırma tüpü takılmaktadır. Orta kulağa takılan bu küçük tüple, hava dengesinin yeniden sağlanması ve işitme kemikçikleriyle birlikte kulak zarının yeniden hareket yeteneği kazanması sağlanmaktadır.
Çocuk hastalarda, kulak tüpü ameliyatıyla orta kulak problemlerinde önemli bir etkisi olan geniz eti de alınmaktadır.
Kulak tüpü ameliyatıyla birlikte, hastanın kulağında dışardan gözlemlenebilen bir değişiklik meydana gelmemektedir.
İstanbul Kulak tüpü ameliyatıyla, orta kulak gibi hassas bir bölgenin sağlıklı hale gelmesi amaçlanır ve sonraki süreçte de aynı sağlıklı işleyiş sürdürülecek şekilde işlem gerçekleştirilmeye çalışılır.
Kulak tüpü ameliyatlarıyla takılan kulak tüplerinin kulakta kalma süresi tüpün cinsine ve hastanın özelliklerine göre değişmektedir.
Kulağına ilk defa kulak tüpü takılan bir hasta için seçilen tüpler kısa süreli tüplerdir. Bu tüpler kulakta ortalama 6-9 ay kalır ve daha sonra vücut tarafından atılırlar. Tüpün vücut tarafından 1 yılı aşkın süreyle atılamaması durumunda ise, çocuk hastalara hafif bir anestezi gazı koklatılması yoluyla tüp kulaktan alınır.
Tekrar eden kulak tüpü uygulamalarında, uzun süreli tüpler (T-tüp) kullanılmaktadır. Uzun süreli kulak tüpleri 1 yıldan fazla, doktorun öngördüğü süre boyunca kulakta kalır. Vücut tarafından kolay kolay atılamayan uzun süreli tüpler, doktor tarafından çıkarılmaktadır.
Kulak tüpü takıldığı andan itibaren kulak sudan korunmalıdır. Kulağın korunmasına karşın iltihaplanıp akması durumunda ise, doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.