Kesisiz kulak ameliyatı, kulak zarı ameliyatlarında uygulanan klasik cerrahi yöntemler, kulak önü ya da arkasında belli noktalardan kesi uygulanarak gerçekleştirilmekte ve işlem sırasında mikroskop kullanılmaktadır. Bu sebeple ameliyat sonrası, kesi yerlerinin dikilerek kapatılması ve sargılar yapılması gerekmektedir.
Kulak zarı tedavisi için, kesi uygulanarak gerçekleştirilen klasik cerrahi yöntemler, gün geçtikçe yerini daha alternatif yöntemlere bırakmaktadır. Özellikle endoskopik yöntem, pek çok tedavi yönteminde olduğu gibi, kulak zarı tedavilerinde de klasik yöntemlere karşı etkili ve oldukça başarılı bir alternatif olarak karşımıza çıkmaktadır. Endoskopik yöntemle gerçekleştirilen kulak zarı ameliyatlarına değinmeden önce, kulak zarında ameliyatı gerekli hale getirecek nitelikte meydana gelen sağlık sorunlarına kısaca değinmek faydalı olacaktır.
Kulak zarı, orta kulak ile dış kulak zarı arasında bulunan ve bariyer görevi gören bölgedir. Kulak zarı, bariyer görevinin yanı sıra ses dalgalarının çarptığı yüzey alanı olması bakımından işitme ilgili fonksiyonlara sahip önemli bir alandır.
Kulak akıntıları, uğultular, işitme kayıpları ve özellikle orta kulak enfeksiyonları sonucu kulak zarı zarar görebilmektedir. Kulak zarı işitme için önemli fonksiyonlara sahip olması bakımından, zarar gördüğünde zamanında bir müdahale gerçekleştirilmediği takdirde işitme kayıplarına sebep olabilmektedir. Kulak zarı ameliyatlarını gerektiren durumlarda, kulak zarı dokusunun ayrıntılı şekilde gözlemlenebilmesi, sorunun etkili ve başarılı bir şekilde ortadan kaldırılması için oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu bakımdan endoskopik yöntemle gerçekleştirilen kulak zarı ameliyatları, sorunun kaynağının doğru tespiti ve tedavisi için, geniş bir görüş alanı sağlaması bakımından da sağlıklı olanaklar sunmaktadır.
Kulak zarı ameliyatları, kişinin kulak zarında meydana gelen ve çeşitli problemleri beraberinde getiren sağlık sorunlarının ortadan kaldırılması için gerçekleştirilen ameliyatlardır.
Genel itibariyle, kulak zarında meydana gelen sorunlara yönelik olarak gerçekleştirilen kulak zarı ameliyatlarının amaçlarını şu şekilde sıralayabilmekteyiz;
Klasik kulak zarı ameliyatlarının genel itibariyle belli bir işleyişi ve uygulanan yöntemlerin belli bir standardı söz konusudur. Bu bakımdan klasik kulak zarı ameliyatlarında uygulanan işlemleri şu şekilde sıralayabilmekteyiz;
Klasik kulak zarı ameliyatlarında, kulak önünden, kulak arkasından ya da kulak içerisinden gerçekleştirilen kesiler yoluyla cerrahi işlemler gerçekleştirilmesi, hem kesi izleri, sargılar ve sebep olduğu ağrılar bakımından hem de ameliyat sonrası hastanın iyileşme niteliği bakımından olumsuz durumlara sebep olabilmektedir. Bu bakımdan özellikle son dönemlerde, kesisiz şekilde gerçekleştirilebilen kulak zarı ameliyatları olarak, endoskopik yöntem tercih edilmektedir.
Kulak zarı ameliyatlarında, son zamanlarda teknolojide yaşanan gelişmeler sonucunda alternatif ameliyat yöntemleri uygulanmaya başlanmıştır. Klasik kulak zarı ameliyatlarına alternatif olarak ortaya çıkan ve oldukça başarılı sonuçlar alınan endoskopik kulak zarı ameliyatları, yöntem açısından da uygulama açısından da teknolojik değişimler taşımaktadır.
Endoskopik yöntemle gerçekleştirilen kulak zarı ameliyatlarında yapılan işlemleri şu şekilde sıralayabilmekteyiz;
Endoskopik yöntemle gerçekleştirilen kulak zarı ameliyatları sırasında herhangi bir kesi uygulanmadığı için, dikiş yapılması gerekmemektedir. Ameliyat sonrası uygulanması gereken, bir bandaj ya da sargı durumu da bulunmamaktadır. Bu durum hastanın günlük hayatına oldukça hızlı bir şekilde dönebilmesini ve konforlu bir iyileşme süreci geçirmesini de beraberinde getirmektedir.
Endoskoplar, birçok ameliyat uygulamasında, mikroskoplarla kombine şekilde kullanılmakta ve mikroskopların yetersiz kaldığı durumlarda ameliyatın daha nitelikli ve sağlıklı şekilde gerçekleştirilmesini sağlamaktadır.
Kulak zarı ameliyatlarında endoskopik yöntem kesi işlemi gerçekleştirilmeden, hastaların aynı gün içinde taburcu edilebildiği, hızlı ve etkili tedaviyi mümkün kılmaktadır.