Pediatrik KBB alanı, çocuklarda sinüzit, baş ve boyun tümörleri, orta kulak iltihabı, burun ve bademcikler ile ilgili sorunlar ve soğuk algınlığı gibi solunum yolları ile ilgili sorunlar ile ilgilenir. Bu hastalıkların farklı tedavi yöntemleri vardır. Bu nedenle, grip veya nezle gibi hastalıklara önem vermek için bir doktora danışmanız gerekir.
Böylece bilinçsizce kullanılan antibiyotikler ve ilaçlar çocukların gelişimini olumsuz yönde etkiler. Yetişkinlikte bazı problemlere neden olabilir. Pediatrik KBB uzmanlarına bu hastalıkların tedavisi için danışmanlık verilmelidir.
Çocuklar temelde soğuk algınlığı ve gripten muzdariptir. Herhangi bir enfeksiyon kulak, burun ve boğazı etkiler ve bunların tedavisi birlikte uygulanır. Bununla birlikte, aynı bölgedeki burun büyümesi, kulak zarı içindeki sıvı birikmesi veya kulak zarı hasarı, bademciklerin büyümesi gibi sorunlar da çocuğun KBB bölgesinde tedavi edilir.
Kulak, burun ve boğazda gözlenen hastalıklar tedavi edilmezse kronikleşir ve çocukların fizyolojik gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle aileler; enfeksiyonlardan ve virüslerden uzak bir yaşam alanı sağlamanın yanı sıra, doğru sıcaklıkta bağışıklığı artıracak yiyeceklerle çocuklarını beslemeleri önerilir. Aynı zamanda, 3 ay içinde tekrarlayan KBB sorunlarının kapsamlı bir tanısal değerlendirilmesi gerekir.
Geniz eti çocuklarda en sık görülen hastalıklardan biridir. Çocuklarda burun tıkanıklığı, burun akması, horlama, açık ağız şeklinde belirtiler gözlemlenebilir. Burun eti cerrahi ile tedavi edilir. Sadece 10 dakika süren bir ameliyatta yaş sınırı yoktur. Acil durumlarda 2 yaşından önce ve genellikle 2 yaşından büyük olan çocuklara burun eti cerrahisi uygulanabilir.
Günümüzde çocuklarda en sık görülen KBB hastalıkları şunlardır;
Sinüzit hem yetişkinlerde hem de çocuklarda oldukça yaygın olan ciddi bir sorundur. Çocuklarda sinüzitin ana nedenleri; sinüslerdeki anatomik anormallikler, üst solunum yollarında sık görülen enfeksiyonlar ve sinüslerin yapısal bozukluğudur. Bu sorunun ana belirtileri;
Bu semptomların her biri günlük yaşamın kalitesini düşürür. Aynı zamanda çocuğun fiziksel ve bilişsel gelişimini etkiler. Bu nedenle, belirtileri gözlemlemeden bu alanda deneyimli bir KBB uzmanına danışmanız önerilir.
Çocuklarda en sık görülen KBB hastalıklarından biri otitis media yani orta kulak iltihabıdır. Bu hastalık sıklıkla zayıf bağışıklık sistemi olan çocuklarda bulunsa da, sıklıkla sık sık üst solunum yolu enfeksiyonu olan çocuklarda da görülür. Özellikle kulaklarda ağrı, baş ağrısı ve yüksek ateş belirtileri olan çocukların İstanbul çocuk KBB uzmanı ile görüşmeleri önerilir.
Tedavi edilmezse, yüksek sıcaklığa maruz kalmanın bir sonucu olarak bağışıklık sistemini zayıflatır. Aynı zamanda menenjit ve yüz felci gibi ciddi hastalıkların yolunu açar. Ek olarak, orta kulak iltihabı sorunlarının sık tekrarlanması kulak organının işleyişinde sorunlara neden olabilir ve kulak zarı arkasında sıvı birikmesine neden olabilir.
KBB hastalıkları yaşam kalitesini düşüren, bağışıklık sistemini zayıflatan ve daha ciddi sorunlara zemin hazırlayan sorunlardır. Bu nedenle, gelişim çağındaki çocukların bu hastalıklardan maksimum düzeyde korunması şarttır.
Sağlıklı ve dengeli beslenme önemlidir. İyi bir uyku planı yapılmalıdır. Alerjik reaksiyona neden olabilecek faktörler binadan çıkarılmalıdır. Gereksiz antibiyotik kullanmaktan kaçınılmalıdır. Kalabalık ve havasız ortamlardan kaçınılmalıdır. Enfeksiyona neden olabilecek faktörlerden kaçınılmalıdır.