Burun en bilinen fonksiyonuyla, koku almayı sağlamaktadır. Ancak burun, koku almanın yanı sıra, vücutta özellikle dış etkenlere karşı hem klima hem de filtre görevi gerçekleştirmektedir.
Solunum yoluyla vücuda alınan hava, burun yoluyla filtre edilmekte, dış dünyadaki bakteri, mikrop vs. gibi unsurlardan arındırılarak vücut iç işleyişine kazandırılmaktadır. Aynı zamanda, burun yoluyla dış dünyadan alınan hava, yine burun yoluyla vücut işleyişi ve dengesine uygun nitelikte nemlendirilerek ve ısıtılarak, ideal havaya dönüştürüldükten sonra akciğerlere gönderilmektedir. Bütün bu işlemler, saniyeler içerisinde sürekli olarak ve ortamın sıcaklığı, kirliliği, nemi değerlendirilerek burun tarafından hızlıca gerçekleştirilmektedir.
Burun, sürekli ve hızlıca gerçekleştirdiği bu filtre ve klima fonksiyonlarını, ancak solunumun normal olduğu durumlarda gerçekleştirebilmektedir. Burun fonksiyonlarının normal işleyişinin bozulması temel olarak, herkeste mevcut olan ancak daha sonra büyüme göstererek sağlık sorunlarına sebep olabilen burun eti dolayısıyla meydana gelmektedir.
Burun içerisinde, konka adı verilen ve solunan havayı temizleyip, ısı bakımından da dengeleyerek akciğerlere yönlendiren, içleri kan damar ağlarından oluşan dokulara burun eti adı verilmektedir. Temel görevi, akciğere yönlendirilen havayı temizleyip ısıtarak termostat görevi görmek olan burun eti, ortamın sıcaklığına göre şişebilmekte veya küçülebilmektedir. Havanın sıcak olması durumunda, kan damarlardan çekilerek etler küçülmekte ve solunan sıcak havanın vücut sıcaklığına uygun olarak düşürülmesi sağlanmaktadır.
Burun fonksiyonları olarak bilinen ve yukarıda da belirtilen görevlerin bir kısmı, burun etinin görevidir. Bu bakımdan burun etleri, burunda normal olarak sürekli gerçekleştirilen mukoza salgısı yoluyla, teneffüs edilen hava içindeki toz, mikrop, bakteri gibi unsurları temizleyerek akciğerlere göndermektedir. Böylece burun etiyle hava temas eder etmez akciğer hava keseleri otomatik şekilde açılarak, efor sarf etmeden temiz havayı almaktadır. Burun deliklerinden birinin sırayla 2-3 saatte bir açılıp kapanmasıyla, akciğerlerin çalışması düzenlenmektedir.
Burun eti, sağ ve sol burun boşluklarında üçer adet olmak üzere toplam altı tanedir. Bu altı tane burun etinin içerisinde en çok çalışan burun eti, burunda en alt bölgede yerleşik bulunan alt konka adını alan organdır. Solunum yoluyla alınan havayı ilk karşılayan alt burun etleri, havanın sıcak, soğuk ya da kirli oluşuna göre büyüyüp küçülme göstermektedir. Bu bakımdan burun etlerinde büyüme meydana gelmesinin sebeplerini şu şekilde sıralayabilmekteyiz;
Burun etlerinde büyüme en sık olarak, sigara içen kişilerde ve alerjik hassasiyetlere sahip bünyelerde ortaya çıkmaktadır.
Burun kemiğinde kırık ya da eğrilik bulunan kişilerde, burun deliklerinden biri sürekli olarak tıkalı olacağından burun eti büyümeleri meydana gelebilmektedir. Normal bir burun yapısı ve işleyişinde, burun delikleri sırayla ve düzenli olarak açılıp kapanarak akciğeri solunum bakımından beslemektedir. Açık olan burun deliği tarafındaki akciğer daha fazla hava çekip açılarak çalışırken, diğer burun deliği dinlenmeye geçmektedir. Ancak, burun kemiğinde eğrilik ya da kırılma olması durumunda, burun deliklerinden biri sürekli tıkalı olacağından devamlı çalışan etlerde şişme meydana gelmektedir. Bir süre sonra burun etlerindeki şişme büyümeye dönüşmekte ve her iki burun deliğinde de tıkanma ortaya çıkmaktadır.
Burun etinde büyüme meydana gelmesiyle, solunum gittikçe zorlaşmakta ve bu durum solunum yollarında meydana gelen sağlık sorunlarının yanı sıra, uyku apnesi, yeterli derin uyku alınamamasına bağlı olarak ortaya çıkan konsantrasyon eksikliği gibi pek çok sorunu da beraberinde getirebilmektedir.
Burun etlerinde büyüme 2 yaş civarında başlamaktadır. Erken dönemde gözlemlenmesi mümkün olan burun eti büyümeleri, tedavi edilmediği zaman erişkin dönemlerde de çeşitli sağlık sorunlarına kaynak oluşturabilmektedir. Bu bakımdan burun etinin yukarıda belirttiğimiz nedenleriyle birlikte kendini gösteren büyüme belirtilerini şu şekilde sıralayabilmekteyiz;