Bademcik sorunları ve bademcik ameliyatı sıklıkla karşılaşılan ve aileleri mutsuz eden KBB hastalıklarının başında yer almaktadır. Aslında durum düşünüldüğü kadar karışık değildir. Öncelikle ameliyatsız olarak uygulanabilecek tedavi veya önlem denenir. Önlem ve tedavilerin yeterli gelmemesi, bademcik sorunlarının devam etmesi durumunda ise bademcik ameliyatına baş vurulmaktadır. Bu bir tıbbi gerekliliktir.
Bademciklerin iltihaplanması tıp literatüründe tonsilit olarak tanımlanmaktadır. Genellikle çocuklarda görülen bu problem, günlük yaşam kalitesini önemli derecede düşürmekte, genel sağlık durumunu olumsuz etkilemekte ve gelişme geriliğine yol açabilmektedir. Bu nedenle tedavisinin ertelenmemesi gerekmektedir.
Bademcikler genel olarak kişiden kişiye bulaşan mikroplar ve yakın temas yolu ile şişmektedirler. Böyle bir durumda bademcikler kızarmakta ve üzerlerinde beyaz döküntüler olmaktadır. Sağlıklı bir insan soğuk bir şey yediğinde herhangi bir komplikasyon oluşmazken kronik bademcik sorunu olanlarda bademcik iltihaplanması görülebilmektedir.
Bademcik iltihabı problemi yaşayan çocuklar ayrıntılı bir tanı süreci yaşamaktadır. Özellikle beta virüsü bakımından araştırma yapılması gerekmektedir. Bu noktada antibiyotik kullanımının gereksiz bir şekilde uygulanmasından da kaçınılması gerekmektedir. Bademcik iltihabı da tüm diğer üst solunum yolu enfeksiyonları gibi bulaşıcı özellik göstermektedir. Bu nedenle okula giden çocuklarda bu problem çok daha sık görülmektedir.
Bademcik iltihabının tedavisinde öncelikle koruyucu özellikli önlemler alınması gerekmektedir. Kalabalık ortamlarda bulunulmamalı, bağışıklık sistemi güçlü tutulmalıdır. Bunun yanı sıra özellikle fazla sıcak ve soğuk olmayan sıvı gıdaların bol tüketilmesi önerilmektedir.
Bademcik iltihabı probleminde gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınılması gerektiğini belirtmiştik. Doktorunuz önermediği sürece antibiyotik kullanılmamalıdır.
Peki antibiyotik ne zaman kullanılmalıdır?
- Beta enfeksiyonuna maruz kalındıysa
- Romatizmal özellikli ateş yaşanıyorsa
- Şeker hastası çocuklarda
- Bademcik iltihabının yanı sıra sinüzit ve orta kulak iltihabı da yaşanıyorsa antibiyotik kullanılmalıdır.
Bademcik iltihabı çok sık görülen bir tür çocuk KBB hastalığıdır. Ancak bazı hastalarda bu problem çok daha ağır ve şiddetli bir şekilde yaşanabilmektedir. Bu durumlarda hastanın sürekli gözlem altında tutulması gerekebilmektedir. Bademcik iltihabı probleminde hastanede yatışı gerektiren durumlar aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir;
- Yutma zorluğu yaşanıyorsa
- Gıda alımı engelleniyorsa
- İdrara çıkma oranı azaldıysa
- Bulantı ve kusma durumları yaşanıyorsa
- Kulak iltihabı ve sinüzit durumları geliştiyse
- Zihinsel karmaşa yaşanıyorsa hastanede kalmak gerekebilmektedir.
Bademcik iltihabı nitelikli bir şekilde tedavi edilmediği durumlarda çocuğun genel sağlık durumu önemli derecede olumsuz etkilenmekte ve gelişme geriliği yaşanabilmektedir. Bu durumlarda bademcik küçültme uygulamasına başvurulmaktadır.
- 1 yıl içerisinde 5 kez bademcik iltihabı yaşandıysa
- Bademcik büyümesi nedeni ile horlama ve uyku apnesi gibi problemler de yaşanıyorsa
- Tedavide kullanılan ilaçlar fayda sağlamadıysa bademcik küçültme uygulaması düşünülmelidir.
Bademcik ameliyatı genel anestezi altında yaklaşık 20 sakika süren bir operasyondur. Ameliyat ağız içinden yapıldığı için dikiş kullanılmamaktadır. Bademcik ameliyatı için son dönemde en çok tercih edilen yöntem ''Thermal Welding'' olmaktadır. Thermal Welding yönteminde kanama olmamakta ve dikiş kullanılmamaktadır. Bu nedenle ağrı da çok azdır.
Ameliyattan sonra hastanede kalış süresi 5 saat olmaktadır. Sabah yapılan bir operasyonda hasta öğleden sonra taburcu edilebilmektedir. Günlük hayata dönüş süresi 1 gündür.
Bademcik ameliyatı sonrasında ailelerin en çok merak ettiği konulardan biri vücut direncinin düşüp düşmeyeceğidir. Bademciklerin alınması vücut savunmasını düşürmemektedir. Bu görevi boğazda ve üst solunum yollarında bulunan lenfoidler sağlamaktadır.
Bademcik ameliyatı sonrasında beslenmeye operasyondan iki saat sonra başlanmaktadır. Püre, çorba, sebze, meyve püresi ve muhallebi gibi yumuşak kıvamlı gıdaların alınması tercih edilmelidir.