KBB hastalıkları, özellikle kışın çocuklarda ciddi bir problemdir. Özellikle kreş ve okullarda boğaz, kulak, burun hastalıklarının en fazla arttığı durumlar gözlemlenir. Bu hastalıklar tedavi edilmezse kronikleşir ve çocukların fizyolojik gelişimini olumsuz yönde etkiler. Çocuklarda gözlenen bazı KBB hastalıkları aşağıdaki gibidir;
Bilinçsiz bir durumda antibiyotiklerin kabul edilmesi sağlığa zararlıdır, ancak çocuğun gelişimini de olumsuz yönde etkiler. Tedavi edilmeyen KBB hastalıkları da kronik hale gelir ve yine de çocuğun sağlığını olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle, çocuk KBB hastalıkları için tedavi edilmeli ve çocuk doktor tarafından kontrol edilmelidir.
En sık görülen KBB sorunu soğuk algınlığı ve griptir. Bu nedenle, gelişen kulak zarı, burun büyümesi ve tonsillitte sıvı birikimi de çok yaygındır.
Sık kullanılan pediatrik KBB ameliyatları şu şekildedir:
Ailelerin çocukları enfeksiyonlardan koruması gerekir. Ebeveynler, çocuklara olabildiğince enfeksiyon ve virüs bulaştırmamaya özen göstermelidir. Bunu yapmak için çocukların odasını ve evi doğru sıcaklıkta tutmak ve bağışıklık sistemini güçlendiren ürünler ile beslemek önemlidir. 3 ay içerisinde KBB enfeksiyonlarının tekrarı gözlemlenirse, çocuğun ayrıntılı bir muayeneden geçmesi gerekir.
Ailelerin bazen çocuklarında gördükleri semptomlar nedeniyle KBB hastalıkları meydana gelebilir. Uzman görüşüne ihtiyaç vardır. Bu dönemlerde, çocuklarını ilk kez bebeklikten takip eden çocuk doktorlarının görüşlerine göre hareket etmek daha uygundur. Gerekirse, çocuk doktoru bir KBB uzmanına yönlendirecektir.
Bir çocuk KBB bölgesinde, annenin rahminde başlayan ve çocukluk ile biten çeşitli hastalıklara sahip olabilir. Örneğin, hamilelik riski varsa, doğum sırasında veya hemen sonrasında, çocukta işitme problemleri yaşanabilir. Bu amaçla yeni doğanlarda işitme testi birçok hastanede yaygın bir uygulamadır. Burun tıkanıklığı veya solunum yetmezliği ile doğan çocuklarda, bazı gelişimsel bozukluklar veya anatomik bozukluklar üst solunum yollarında mevcut olabilir.
Üst solunum yolu enfeksiyonları (soğuk algınlığı, grip), otitis media ve boğaz enfeksiyonları (tonsillit, farenjit gibi) gibi en yaygın durumlar genellikle pediatrik uzmanlar tarafından belirlenir ve tedavi edilir. Ancak, eğer bu hastalıklar sıklıkla tekrar ederse veya tedaviye rağmen iyileşmiyorsa, bir KBB uzmanı tarafından muayene edilmelidir. Bu, sık alt solunum yolu enfeksiyonu olan çocuklar için de geçerlidir. Çünkü burun solunum yolunun başıdır ve akciğerlere giden hava ilk olarak burun üzerinde ısıtılır, nemlendirilir ve temizlenir. Bu nedenle, burun tıkanıklığı olan çocukların tedavisi önemlidir.
Öte yandan, burun tıkanıklığı, sinüzit veya burun eti olan çocuklarda uzun ağız soluması, nefes alma zorluğu, kalıcı burun akıntısı ve öksürük akla gelebilir. Ses kısıklığı, yüksek sesle konuşan ve çığlık atan çocuklarda görülebilir. Sonuç olarak, çocuklarda KBB muayenesi için belirli bir yaş yoktur. Erken tanı için, çocuğu doğumdan beri takip eden çocuk doktorunun görüşü çok önemlidir.
Çocukluk çağında doğuştan, enflamatuar, travmatik, gelişimsel ve neoplastik hastalıklar vardır. Genetik ve bademcik sorunları çocukluk çağında en sık görülen hastalıklar arasındadır. Bu hastalıklar cerrahi tedavi, lazer ve termal gibi en modern yöntemler kullanılarak tedavi edilebilir. Kulak ucunun konjenital yokluğu, bir kişinin kendi kaburgasından kıkırdakla veya bir protezle tedavi edilebilir.