Sinüs Cerrahisi
Endoskopik sinüs cerrahisi operasyonları ileri teknolojik aletlerin daha da geliştirilmesi ile artık sinüzit ve burun içi operasyonların vazgeçilmezi olmuştur.
Endokopik sinüs cerrahisinde kullanılan aletler ve tercih edilen yaklaşım burun içindeki hastalığa göre farklılık göstermektedir. En sık kronik sinüzit, nazal polipozis, burun içi iyi huylu ve kötü huylu hastalıkların tedavisi, burun eti (konka) küçültülmesi , burun içi eğriliklerin (deviasyon) düzeltilmesi gibi birçok hastalıkta kullanılmaktadır.
[quick-content]
Kameraya bağlı olan değişik açılardaki endoskoplar yardımıyla ve burun içine uygun büyüklükteki mikro aletler ile herhangi bir kesi yapmadan sadece burun deliklerinden girilerek bu operasyonları gerçekleştiriyoruz.
Bu operasyonlar sonrası hastamıza tampon kullanmıyoruz, dikiş olmuyor ve yaklaşık 1 gece hastane yatışı sonrasında 4 gün içinde hastamız işine rahatlıkla dönüyor.
Endoskopik Sinüs Cerrahisi Ameliyatı Hangi Hastalıklarda Yapılır?
FESS ameliyatı Kronik sinüzit, nazal polipozis, inverted papillom, burun içi tümörler, sinüs tümörleri, beyin omurilik sıvısı kacağı (BOS fistülü) tamiri gibi bircok hastalık için yapılmaktadır.
Ameliyat Nasıl Yapılıyor?
FESS ( Fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisi) ameliyatı genel anestezi altında, burun içinden kamera yardımıyla yapılıyor ve herhangi bir kesi, dikiş olmadan operasyon tamamlanıyor. Operasyon sırasında mikroshaver adı verilen özel bir alet ya da balon kullanılıyor.
Ameliyat Ne Kadar Sürüyor?
FESS ameliyaları sinüzitin yaygınlığına göre 1 saat ile 2 saat arasında değişen zaman diliminde yapılır.
Ameliyat Sonrası Burun İçinde Tampon Oluyor mu?
Bu ameliyatlardan sonra burun içinde tampon olmuyor.
Endoskopik Sinüs Cerrahisi Riskli midir?
Göz, gözyaşı kanalı, görme siniri, beyin zarı, beyin, beyne kan taşıyan atardamar gibi önemli yapılar sinüslerin çevresinde yer aldığında sinüs cerrahisi ince işçilik isteyen bir ameliyettır. Ameliyat esnasında bu yapıların zarar görme ihtimali olmaktadır. Bu nedenle endoskopik sinüs cerrahisi uygulayacak olan cerrahların özel bir eğitimden geçmeleri ve bu ameliyatlar konusunda tecrübeli olmaları gerekmektedir.
Endoskopik Sinüs Cerrahisinden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ameliyattan sonraki 24 veya 48 burun tıkanıklığı olmsası normaldir.
Doktorun önerdiği ilaçların düzenli kullanılması gerekmektedir.
- Doktorun önermesi durumunda burun içi temizlemeyi sağlayacak sprey kullanılmalıdır.
- 4-6 hafta kadar süreyle burnu sümkürerek temizlemek sakıncalıdır.
- Burna musluk suyu çekilmemelidir.
- Ameliyattan sonra burunda kuruluk hissi veya kabuklanma görülmesi normaldir. Temizlemek için doktorun önerileri dikkate alınmalıdır.
- Pansumanlara ve kontrollere düzenli olarak gidilmelidir.
- Ameliyattan sonra iyileşme süreci 2-6 hafta olarak görülmektedir.
Balon Sinoplasti Nedir?
Balon sinoplastii tıkalı koroner damarların balın ile genişletilmesi işleminin sinüs kanallarına uygulanmasıdır. Genel anestesi altında gerçekleştirilir. Bölgede şişirilen balon ile hem kanallar genişletilmekte hem de sinüs içleri yıkanmaktadır.
Nazal Polip Ameliyatlarında Balon Kullanılabilir mi?
Nazal polip ameliyatlarında balon sinoplastinin başarı oranı daha düşüktür, Polipler kitlesel yoğunluk oluşturarak tıkayıcı etki gösterdiklerinden, mikrodebrider ile yapılan ameliyalar daha başarılı sonuçlar vermektedir.
Balon Sinoplasti Kimlere Uygulanır?
Kronik sinüzit tanısı konulmuş ve izole sinüzitli vakalarda en sık tercih ettiğimiz yoldur. Kataterin ucuna yerleştirilen balon, tıkalı sinüsün ağzında açılarak, o bölgenin genişletilmesini sağlar ve herhangi bir kesi olmadan, kanma olmadan işlem tamamlanır.
Balon Sinoplastinin Avantajları
- Dokular zarar görmediği için çok fazla kanama ve ağrı olmamaktadır.
- Komplikasyon ihtimali oldukça düşüktür.
- Ameliyatın geri dönüşü başarılıdır. Kanalların tekrar kapanması çok sık görülen bir durum değildir.
- Günlük yaşama dönüş süresi hızlıdır. (1 gün)
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Rhinolight (Işık Tedavisi)
Allerjik rinit burun iç mukozasının enfeksiyona bağlı olmayan iltihabi reaksiyonudur. Belirtileri burun içinde kaşıntı, genizde kaşıntı ve akıntı, hapşırma, burun akıntısı, burun tıkanıklığı gibi hayat konforunu olumsuz etkileyen şikayetlerdir.
Devamını OkuTamponsuz Burun Ameliyatı
Burun ameliyatları özellikle estetik cerrahideki ilerlemeler ve kameralı muayene teknolojisinin gelişmesi ile son yıllarda artış göstermiştir. En sık yapılan operasyonlar burun kıkırdak eğrilikleri ve sinüzit operasyonlarıdır.
Devamını Okuİstanbul Burun Estetiği
Burun estetiğinin tarihçesi Mısır’da M.Ö 600’lü yıllara kadar dayanmaktadır. Papirus hiyerogliflerinde buruna yapılan pansumanlardan bahsedilmektedir. Tarihçesi milattan önceye dayanan burun estetiği bu uzun süreç içinde ciddi yol katederek günümüzde
Devamını Oku