Horlama Tedavisi

Horlama kişinin ve ailesinin uyku kalitesini etkileyen bir problemdir. Genellikle espri konusu olsa da horlama; güncel yaşamda konsantrasyon bozukluğu ile okul ve iş hayatında performans düşüklüğüne neden olmaktadır. Genellikle erkeklerde görülmektedir ve bunun nedeni; erkeklerde yağlanmanın üst bölgelerde kadınlarda ise alt bölgelerde oluşmasıdır. Horlama problemi özellikle hastanın kendisi değil yakın çevresi tarafından fark edilmektedir.

Yumuşak damak dokusuna bağlı vibrasyonuna bağlı olan bu problem; yumuşak damak dokusunun gevşemesi ve negatif basınç oluşturmasının bir sonucudur. Horlama şikayetleri arasında; günlük yaşamda konsantrasyon bozukluğu, uyku saati dışında uyuklama gibi durumlar da söz konusudur. Horlama problemi bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır ve tedavi edilmediği sürece birtakım ciddi hastalıklara da neden olabilmektedir.

[quick-content]

Horlama Neden Olur?

Horlama problemine neden olan faktörler şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • İdeal kilonun üzerinde olmak
  • Alkol kullanmak
  • Kas gevşetici ilaçlar kullanmak
  • Yanlış yastık seçimi
  • Uyku pozisyonunun yanlış oluşturulması
  • Alerjik rinit ve sinüzit gibi üst solunum yollarında gelişen hastalıklar
  • Anatomik yapı, burun eğriliği.

Horlama Neden Tedavi Edilmelidir?

Horlama kişinin uyku kalitesini düşürmekte ve sabahları yorgun hissetmesine yol açmaktadır. Kişi horlama ve uyku apnesine bağlı olarak gün içinde sürekli devam eden uyku hali, unutkanlık ve dikkat problemleri yaşayacaktır. 

Özellikle kalp hastalıklarına neden olabilen horlama; uyku apnesi problemleri ile birlikte görüldüğünde vücudun ihtiyacı olan oksijenin alınamaması ile birlikte iç organlarda hasar oluşmasına neden olmaktadır. Uyku apnesi solunumun uykuda durması anlamına gelmektedir. Tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık problemlerine yol açabilmekte hatta ölümle bile sonuçlanabilmektedir. 

Horlama Tedavisi Kimlere Uygulanır?

Horlama tedavisi her yaş grubuna uygulanabilen bir tedavi yöntemidir. Ancak ağırlıklı olarak 35 ile 50 yaş üstü kişilerde ve aşırı kilolu hastalarda horlama tedavisine baş vurulmaktadır. Horlama tedavisinde yumuşak damağı sertleştiren ve küçültmeye yarayan ilaçlar yani medikal tedavi uygulanabilmektedir.

Horlama erkeklerde, kadınlara oranla daha fazla görülen bir problemdir.

Horlama Tedavisinde Kullanılan Yöntemler

Horlama problemi birçok farklı neden ile ortaya çıkabilmektedir. Herhangi bir hastalığın belirtisi de olabilen horlama tedavisi; nedenlerine bağlı olarak tedavi edilmektedir. Birçok tedavi yöntemi bulanan horlama problemi için ertelemeden bir uzman doktorun muayenesine ihtiyaç duyulmalıdır. Günümüz teknolojik imkanlarının sağlık alanında da kullanılabilir olması ile tanı ve tedavi yöntemlerinde çeşitlilik sağlanmış hem doktor hem de hasta için çok daha konforlu bir tanı / tedavi süreci oluşmuştur.

Horlama tedavisinde de günümüzde teknolojik imkanlar dahilinde sıklıkla peng ve radyo frekans yöntemlerine başvurulmaktadır. Bu iki tedavi seçeneğinden hangisinin uygulanacağı hastanın seçiminden çok doktorun tercihine bağlıdır. Bu nedenle ayrıntılı bir muayene ve sağlık öyküsü değerlendirilip en nitelikli tedavi yöntemi uygulanmaktadır.

Horlama problemi yaşan hastalarda öncelikle uyku apnesinin de olup olmadığı araştırılmalıdır. Bunun için hasta uyku testinden geçirilir. Hastada uyku apnesi sendromuna saptanmaması durumunda hastaya yalnızca horlama tedavisi uygulanır. Horlama, KBB uzmanları tarafından uygulanan bazı cerrahi girişimler ve radyofrekans uygulamaları ile tedavi edilebilmektedir.

Horlama için dışarıda satılan pazarlama ürünü aparatlar yalnızca geçici çözüm olmakta ve uzun süreli kullanımları pratik olmamaktadır. Gerçek bir tedavi için cerraha baş vurulması gerekmektedir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Uyku Apnesinde Dil Kökü Cerrahisi

Dil kökü cerrahisi adı altında uyguladığımız birkaç yöntem var. Bunlardan bir tanesi; Dil askısı yöntemi. Dil askısı yönteminde özellikle çelik bir tel ile dil kökünden geçen, aşağı seviyelerde bir kemik dokuya bağlı olarak dilin aşağı çekilmesine ba

Devamını Oku
Genizeti Küçültme

Çocukluk yaş gurubunda en sık görülen hastalık olan geniz eti, burun arkasında yer alan rosenmuller fossa adı verilem boşlukta yer alır. Özellikle 2-10 yaş arası cocuklarda genetik yatkınlık, gecirilen üst solunum yolu enfeksiyonları ve alerjik yapı

Devamını Oku
Horlama Tedavisinde Radyofrekans Yöntemi

Horlama tedavisinde özellikle radyofrekans yöntemi, genel anestezi alması zor olan hastalada ve poliklinik şartlarında uygulanabilecek yöntem olması nedeniyle dikkat çekmektedir

Devamını Oku