Genizeti Küçültme
Geniz eti, diğer adıyla adenoid, burun boşluğunun arkası ve ağız çatısı üzerinde yer alan, süngerimsi dokulardan oluşmaktadır. Ağız çatısı üzerinde yer alan bu süngerimsi dokular, solunum yoluyla burun bölgesinden vücuda alınan zararlı virüs ve bakterileri yakalama, bu unsurlara karşı bağışıklık sistemini uyarma görevine sahiptir. Geniz eti, tıpkı bademcikler gibi, vücut için tehlike oluşturabilecek unsurlara karşı bağışıklık sistemini hatekete geçirerek bir savunma sistemi oluşturmaktadır.
[quick-content]
Geniz Eti Nedir?
Geniz eti, hayati bir işlem olan solunum sırasında vücut için tehlike oluşturabilecek unsurlara karşı bariyer görevi görmesinin yanı sıra, vücudun enfeksiyonlara karşı savaşmasını ve kendini korumasını sağlayan antikorları içermektedir. Bununla beraber, insan büyüdükçe vücut için tehlike oluşturan unsurlara karşı yeni yolar ve savunma mekanizmaları geliştirmektedir. Bu durumda, geniz etinin 5 yaşından itibaren küçüldüğünü, işlevini yitirerek ergenlik döneminde tamamen yok olduğunu söyleyebilmekteyiz.
Doğal vücut dengesi gereği zamanla küçülen ve yok olan nitelikteki geniz eti, bazı faktörlerin etkisiyle küçülmemekte, hatta büyüme göstererek kişi hayatına olumsuz etkiler oluşturabilmektedir. Geniz etinin büyümesinin en önemli nedeni, vücut için tehdit oluşturan virüslerin bariyer görevi gören bu süngerimsi yapıda yayılım göstermesidir.
Geniz Eti Büyümesinin Belirtileri Nelerdir?
Geniz etinin büyümesi ve kişi hayatında belirgin olumsuz etkiler oluştuması, belli başlı belirtiler ile kendini göstermektedir. Bu belirtileri şu şekilde sıralayabilmekteyiz;
- Burun tıkanıklığı ve beraberinde oluşan nefes alma zorluğu
- Yutkunma güçlüğü
- Kulak problemleri
- Boğaz ağrısı
- Uyku kalitesinde bozulma ve horlama
- Uyku kalitesinin düşmesine bağlı dikkat dağınıklığı ve yorgunluk
- Boyunda beze oluşumu
Tanı Nasıl Konur?
Detaylı bir kulak, burun, boğaz muayenesinin ardından, bazı durumlarda endoskopik yöntemle geniz etinin daha yakından ve detaylı şekilde muayenesi gerekebilmektedir.
Geniz etinde ileri derece büyüme gözlemlenen durumlarda ve geniz eti küçültme ameliyatları öncesi, geniz eti röntgeni verilerine ihtiyaç duyulabilmektedir. Röntgen yoluyla, geniz etinin büyüklüğünün hava yolunu ne oranda tıkadığı tespit edilebilmektedir.
Geniz Eti Tedavisinde Ameliyat Nasıl Yapılır?
Geniz etinin büyümesi ve yukarıdaki belirtilerin ortaya çıkmasıyla, geniz eti tedavisi bir gereklilik olarak karşımıza çıkmaktadır. Geniz eti tedavisinde öncelikle, ilaçla tedavi yöntemi tercih edilmektedir. Öncelikle geniz etinin büyümesine sebep olan mikrop belirlenmekte ve bu doğrultuda gerekli ilaç ya da antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır.
Geniz etinin sıklıkla iltihaplanması ve büyümesi, geniz etinin koruyucu işlevini yitirdiği anlamına gelmektedir. Bu durumlarda geniz eti küçültme ameliyatı uygulanması bir gereklilik olarak karşımıza çıkmaktadır.
Geniz Eti Küçültme Ameliyatında Yaş Sınırı Nedir?
Geniz eti ameliyatı için kesin belirlenmiş bir alt yaş sınırı yoktur. Tercihen 2 yaşın üzerinde yapılmakla birlikte, tıkayıcı boyuta ulaşmış bir geniz eti mevcutsa 2 yaşın altında da yapılabilir. Geniz eti ameliyatı için bir yaş alt sınırı mevcut değildir, dolayısıyla geniz etinin solunuma engel olduğu durumlarda, 1 yaş civarında da ameliyat uygulanabilmektedir.
Ergenlik dönemine girilmesiyle birlikte, geniz eti bölgesi genişleme göstermekte ve geniz etinde küçülme meydana gelmektedir. Bu bakımdan, geniz eti küçültme ameliyatlarının büyük çocuk ve erişkinlerde uygulanması genellikle nadir bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.
Operasyon Ne Kadar Sürer, Anestezi Verilir mi?
Operasyon genel anestezi altında yapılır ve yaklaşık 20 dk kadar sürmektedir. Çocuk ameliyathaneye inmeden önce sakinleştirici şurup verilir ve ameliyathaneye bu şekilde alınır. Sonrasında anestezi uygulanır ve operasyon gercekleştirilir.
Geniz eti ameliyatları sonrası hastanede kalış süresi, genel olarak ortalama 5-10 saat kadar sürmektedir.
Geniz Eti Ameliyatında Dikiş Kullanılır mı?
Geniz eti ameliyatı ağız içinden yapılmakta, burundan yapılmamakta ve dikiş kullanılmamaktadır.
Geniz eti ameliyatı, kolay ve hızlı şekilde uygulanabilen bir işlemdir, dolayısıyla ameliyat sonrası ağrı oluşumu minimal düzeyde gerçekleşmektedir.
İyileşme Süresi Nedir? Hastanede Ne Kadar Kalınır?
Ameliyat sonrası hastanede yaklaşık 5 saat kadar kalınır. Sabah yapılan operasyonlarda öğleden sonra hasta taburcu edilir. Ameliyattan 1 gün sonra normal günlük yaşantıya dönülür.
Bazı durumlarda, ameliyat sonrası burun arkasına tampon konulması gerekebilmekte ve bu durumlarda hasta bir gece boyunca hastanede gözetim altında tutulmaktadır.
Geniz Eti Ameliyatı Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Beslenmeye operasyondan 2 saat sonra başlanır. Yumuşak kıvamlı gıdalar verilir. Püre, ılık çorba, sebze yemekleri, meyve püresi, muhallebi ve dondurma tercih edilen gıdalardır.
Geniz eti ameliyatından sonraki ilk gün, asitli ve baharatlı yiyecekler dışında, fazla sıcak olmaması koşuluyla her şey yenilebilmektedir.
Geniz eti ile ilgili iletişim, soru ve başvurularınız için bize ulaşabilirsiniz.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Uyku Apnesi
Uyku apnesi, genel anlamda özetlenecek olursa, uyku esnasında solunum durması olarak tanımlanabilmektedir. Ancak uyku apnesinin ne olduğunu tam olarak kavrayabilmek için, öncelikle uykunun ne olduğuna ve işlevlerine göz atmamız gerekmektedir.
Devamını OkuHorlama Tedavisi
Genellikle erkeklerde görülmektedir ve bunun nedeni; erkeklerde yağlanmanın üst bölgelerde kadınlarda ise alt bölgelerde oluşmasıdır. Horlama problemi özellikle hastanın kendisi değil yakın çevresi tarafından fark edilmektedir.
Devamını OkuBademcik Buharlaştırma
Tıp alanının teknolojik ilerlemeler ile birlikte gelişmesi; hastalıkların tanı ve tedavisinde yeni yöntemlerin uygulanmaya başlamasını sağlamıştır. Bu yöntemlerden biri de buharlaştırma yöntemidir.
Devamını Oku