Endoskopik Sinüs Cerrahisi
Yüz kemiklerinin içindeki boşluklar sinüsler olarak tanımlanmaktadır. Sağlıklı olabilmek için sinüslerde üretilen salgıların buruna boşaltılması gerekmektedir. Kronik sinüzit hastalarında ise salgıların boşaltılmasını sağlayan kanalcıklar tıkalıdır. Endoskopik sinüs cerrahisi, ile daralmış veya tıkalı olan burun kanalcıklarının boşaltılması sağlanmakta böylece solunumun kolayca gerçekleşebileceği ve salgıların buruna boşalabileceği yeterli genişlikte alan oluşturulmaktadır.
[quick-content]
Endoskopik Sinüs Cerrahisi Hangi Hastalıklarda Uygulanır?
- Kronik sinüs iltihapları
- Sinüs tümörleri
- Travmanın neden olduğu göz çukuru hasarları
- Nazal polipozis
- İnverted popillom
Endoskopik Sinüs Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Endoskopik sinüs cerrahisi genel anestezi altında gerçekleştirilmekte ve ortalama 1-2 saat sürmektedir. Burun içinden kamera sokulması yardımı ile herhangi bir kesi ve dikiş olmadan yapılmaktadır.
Ameliyat sırasında mikroshaver adında özel bir balon kullanılmaktadır. Endoskopik sinüs ameliyatında tampon kullanılmaz.
Endoskopik Sinüs Cerrahisi Sonrası
Endoskopik sinüs cerrahisi sonrasında dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar bulunmaktadır. Öncelikle doktorun önerdiği ilaçlar düzenli olarak alınmalı, pansumanlar ve kontroller aksatılmamalıdır. Burunda bir veya iki gün tıkanıklık olması beklenen bir durumdur. Ameliyattan sonra normal yaşantıya dönüş süresi 1 gündür. Tampon konması gerekli görülen vakalarda ise birkaç pansuman sonrasında normal yaşantılarına dönebilmektedirler. Tam anlamıyla iyleşme süresi ise 2-6 hafta olarak görülmektedir.
Burnun sümkürmeye temizlenmesi ve burna musluk suyu çekilmesi gibi davranışlardan uzun bir süre kaçınılmalıdır. Burnu temizlemek için doktorun önereceği spreylerin kullanılması tercih edilmelidir.
Sinüsler ısıdan etkilenmeye oldukça müsaitlerdir. Bu nedenle özellile soğuk havalarda mutlaka bere ve ağız ile burunu kapatacak şekilde atkı takılmalıdır.
Endoskopik Sinüs Cerrahisi İçin Doktor Seçimi
Sinüsler konumları gereği göz, göz yaşı kanalı, beyin, beyin zarı, beyne kan taşıyan damarlar gibi önemli yapılar ile yakındırlar. Bu nedenle endoskopik sinüs ameliyatı hassas bir işlemdir ve ameliyatı uygulayacak olan doktorun bu konuda özel bir eğitim almış olması ve deneyimli olması gerekmektedir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Rhinolight (Işık Tedavisi)
Allerjik rinit burun iç mukozasının enfeksiyona bağlı olmayan iltihabi reaksiyonudur. Belirtileri burun içinde kaşıntı, genizde kaşıntı ve akıntı, hapşırma, burun akıntısı, burun tıkanıklığı gibi hayat konforunu olumsuz etkileyen şikayetlerdir.
Devamını OkuSinüzit
Sinüzit, kişinin yaşam kalitesini önemli derecede düşüren ve her yaşta görülen bir kulak burun boğaz hastalığıdır. Burun tıkanıklığı, baş ağrısı gibi problemlerin yanı sıra ilerleyen süreçte koku duyusunun kaybı, görme ve tat alma yetisinde de bozulm
Devamını OkuEndoskopik Sinüzit Ameliyatı
Sinüzit probleminin tedavisinde günümüzde şiddeti ve açığa çıkan belirtilere göre farklı yöntemler uygulanabilmektedir. Bu yöntemler sinüzit probleminin oertadan kalıdırlmasında, sinüs anatomilerinin düzeltilmesinde ve mukozal yapının tamir edilmesin
Devamını Oku