Doğumsal Boyun Kitleleri

Doğumsal boyun kitleleri, çocukluk çağında görülmektedir. Herhangi bir enfeksiyona bağlı olarak açığa çıkan boyun kitleleri bazı çocuklarda da çok daha ciddi hastalıkların belirtisi olabilmektedir. Bu nedenle mutlaka tecrübeli bir hekim tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir.

[quick-content]

Kitleler Doğuştan mı Gelir?

Çocukluk çağında boyunda kitlelerin görünmesinin bir diğer nedeni de doğuştan kitlelerdir. Bu kitleler bazen yetişkinlikte belirtiler gösterebilir. En genel; solungaç fissür kistleri, tiroid bezi kistleri ve fistülleri, hemanjiyomlar, arteriyovenöz malformasyonlar, dermoid kistler. Farkedildiklerinde, incelenmeli ve işlenmelidirler. Bu tür kitlelerin tedavisi genellikle cerrahi yöntemler ile uygulanmaktadır.

Lenfadenopati Enfeksiyondan mı Kaynaklanır?

Genellikle çocuklarda görülen, bezelye büyüklüğünde lenfadenopatiler, ailelerde endişe yaratabilmektedir. Ancak, çocuklarda bu kitlelerin çoğu baş ve boyundaki enfeksiyonlardan kaynaklanmaktadır. Enfeksiyon nedeniyle tedavi edilen bu tip lenfadenopati, vücudun savunma mekanizmaları için gerekli hücreleri yapan sistemin üyesi olan lenf düğümlerinin şişmesinden kaynaklanır. Bu durumda, aileler için endişelenmeden bir uzmanla iletişim kurmaları en iyisidir.

Nodüller Neden Oluşur?

En sık rastlanan nedenler baş ve boyundaki enfeksiyon ve tümörlerdir. Bu enfeksiyon ve tümörlerin yayılmasını önleyen ve hücrelerin vücudun savunma mekanizmaları için gerekli kılan bu lenf düğümlerinin şişmesinden kaynaklanmaktadır. Baş ve boyun derisi, ağız, dil, bademcikler, boğaz, burun, burun, kulaklar, gırtlaklar, akciğerler ve hatta bazen mideyle ilişkili hastalıklar, boyundaki lenf bezlerinin şişmesine neden olmaktadır. Boyundaki lenf bezlerinin şişmesine ek olarak, tiroid bezinin (guatr) hastalıkları, tükürük bezlerinin ve konjenital hastalıkları, ancak daha sonra büyüyen kistler de boyunda kitleler şeklinde bulunmaktadır.

Ne Zaman Doktora Başvurmalısınız?

Lenf bezleri vücutta bulunur, ancak büyük çoğunluğu boyundadır. Sık sık üst solunum yolu enfeksiyonu olanlar, özellikle çocuklarda, boynunda somut topaklar olabilmektedir. Çocuklarda ince boyun, bu lenf nodlarının hissedilmesinde başka bir nedendir. Lenf bezlerinin daha önce enfeksiyon nedeniyle şişmesi, hastalığın tedavisinde etkili olmaktadır. Kızarıklık veya mor renk değişikliği ile şiddetli ve ağrılı ödem durumunda, tedaviye rağmen enfeksiyonun gelişmesi veya gelişmemesi durumunda ödemlerde bir kulak boğaz uzmanına danışılması gerekmektedir.

Teşhis İçin Ne Yapılmalı?

Önce tam bir KBB muayenesi yapmalı, ardından sebebini bulmak için gerekli incelemeleri ve filmleri istemelisiniz. Bazen doktorunuz yalnızca tedaviye cevap vermemek durumunda testler inceleyerek ve sorular sorarak tanı koyabilir. Kan testleri genellikle bir enfeksiyon olduğunda veya lösemi ve lenfoma gibi hastalıklar göz önüne alındığında istenir. Bazen enfeksiyondan sonra veya bir tümör ve kistik kitlelerle apseye dönen kitleyi değerlendirirken bir x-ışını değerlendirmesi (boyun ultrasonu veya bilgisayarlı tomografi) gerekli olabilir. Kanser şüphesi olduğunda veya enfeksiyon başka bir nedenden kaynaklanıyorsa biyopsi yapılabilir. Genellikle kitle iğne ile biyopsi yapılır. Bir lenf nodunu kesmek için nadiren gereklidir.

Doğumsal Boyun Kitleleri Nasıl Tedavi Edilir?

Boyunda ödem tedavisi değişir. Tedavide belirleyici faktör, hastaların doktora erken dönemde başvurması ve kütle tipinin ne olduğudur. Ayrıntılı tanı ve gerekirse kan testi ve röntgen muayenesi (ultrason, tomografi, manyetik rezonans görüntüleme, anjiyografi vb.) İle ön tanı konmaktadır. Bazen kütleden aspirasyon biyopsisi adı verilen ince bir iğne kitleden alınabilir ve patolojik inceleme yapılabilir. Bazen tanı için kitleyi çıkarmak bile gerekli olabilmektedir.

Lenf bezlerinin bazı hastalıklarında, tanı sadece lenf bezinin patolojik incelemesi ile konmaktadır. Tüm bu muayeneler tüm hastalarda gerekli değildir. Doktor gerekli gördüğü muayeneleri yapabilir, tedavi ve takibini yapabilir. Örneğin, antibiyotik tedavisi, enfeksiyon sonucu olarak kabul edilen kitlelerde belirli bir muayeneden sonra organize edilebilir ve devam ettirilebilmektedir. Bununla birlikte, daha sonraki takipler daha fazla radyolojik veya patolojik inceleme gerektirebilir. Bu nedenlerden dolayı, boyundaki ağrılı veya ağrısız kitleler doktor tarafından muayene edilmeli ve muayene edilmelidir.

Çene ve klavikula arasındaki kısma boyun denir. Bu bölgedeki ödem nedenine bakılmaksızın kitle olarak adlandırılır. Çocukluk çağında doktora gitmenin en yaygın nedenleri olan boyun kitleleri yandan görülebilir veya bazen doktorun eliyle yapılan muayene sırasında görülebilmektedir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Guatr

İçerik Güncelleniyor...

Devamını Oku