Bademcik Ameliyatı

Bademcikler ağız içinde iki taraflı bulunan ve lokal fonksiyon gören savunma organlarıdır. Görevi ağız yoluyla gelen mikropları hedef alan lokal savunma hücreleri üretmektir. Bu fonksiyonlarını yerine getirirken normalden fazla büyürler ve sık sık enfekte oldurlarsa savunma yerine vücuda zarar vermeye başlarlar. Özellikle bu enfeksiyonlar cok ilerlerse böbrekler, kalp, eklemler gibi çeşitli yerleri enfekte ederek daha ağır ve geri dönüşü olmayan hasarlara neden olabilirler. Bu duruma gelmiş kronik enfeksiyonlarda bademcikleri almak en doğru tedavi yolu olmaktadır.   

[quick-content]

Bademcik Ameliyatı İçin Yaş Sınırı Nedir?

Genellikle 4 yaşından önce bazı özel durumlar dısında bu ameliyatı yapmak istemiyoruz. Uykuda nefes durmasına yol açan ve boğaz girişini tamamen kapatan iri bademcikler ve yılda en az 5-6 defa enfeksiyona neden olan bademcikler varsa 4 yaş öncesi de bu ameliyatı yapıyoruz.

Operasyon Ne Kadar Sürer, Anestezi Verilir mi?

Operasyon Genel anestezi altında yapılır ve yaklaşık 20 dk kadar sürmektedir. Çocuk ameliyathaneye inmeden önce sakinleştirici şurup verilir ve ameliyathaneye bu şekilde alınır. Sonrasında anestezi uygulanır ve operasyon gercekleştirilir.

Dikiş Kullanılır mı?

Ameliyat ağız içinden yapılır, dikiş kullanılmaz.

Ameliyat Hangi Yöntemle Yapılıyor?

Bademcik ameliyatı için son yıllarda en çok tercih edilen yöntem termal welding ile yapılan ameliyatlardır.

Thermal Welding Yöntemi Nedir?

Son yıllarda sık kullanılan ve operasyon sırasında kanama olmaksızın, yakmadan bademciklerin cıkarılmasını sağlayan, özel uçları olan aletle ile yapılan yöntemdir.Ağrı cok az olması, kanama olmaması ve dikiş kullanılmaması bu yöntemin en önemli avantajlarıdır.

İyileşme Süresi Nedir? Hastanede Ne Kadar Kalınır?

Ameliyat sonrası hastanede yaklaşık 5 saat kadar kalınır. Sabah yapılan operasyonlarda oğleden sonra hasta taburcu edilir. Ameliyattan 1 gun sonra normal gunluk yaşantıya dönülür.

Ameliyat Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Beslenmeye operasyondan 2 saat sonra başlanır. Yumuşak kıvamlı gıdalar verilir. Püre, ılık çorba, sebze yemekleri, meyve püresi, muhallebi ve dondurma tercih edilen gıdalardır. 1 hafta boyunca gıdaların daha yumuşak kıvamlı olmasına dikkat edilmelidir.

Bademcik Ameliyatı Sonrası Kanama Olur mu?

Ameliyat sonrası kanama özellikle termal welding ile yapılan operasyonlarda görülme ihtimali yok denecek kadar azdır.

Bademciklerin Alınması Vücut Savunmasını Zayıflatır mı?

Bademciklerin alınmasının vücut savunmasını zayıflattığına dair bir bulgu bulunmamaktadır. Boğazda ve üst solunum yollarında savunma görevi yapan lonfoidler bu görevi üstlenmektedir.

Bademciklerin Ne Zaman Alınması Gerekir?

  • Çocuğun son iki yıl içinde üst üste birçok kez bademcik iltihabı geçirmesi
  • Bademciklerin çevresinde abse oluşması
  • Çocukta uyku apnesi olması
  • Bademcik büyümesi olması
  • Bademciklerde tümör, tüberküloz gibi hastalıkların olması

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Bademcik Buharlaştırma

Tıp alanının teknolojik ilerlemeler ile birlikte gelişmesi; hastalıkların tanı ve tedavisinde yeni yöntemlerin uygulanmaya başlamasını sağlamıştır. Bu yöntemlerden biri de buharlaştırma yöntemidir.

Devamını Oku
Horlama Tedavisinde Radyofrekans Yöntemi

Horlama tedavisinde özellikle radyofrekans yöntemi, genel anestezi alması zor olan hastalada ve poliklinik şartlarında uygulanabilecek yöntem olması nedeniyle dikkat çekmektedir

Devamını Oku
Uyku Apnesi Ameliyatı

Uyku apnesi ameliyatı, son yıllarda problemi yaşayan pek çok hastada uygulanmış ve başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Halk arasında horlama ile karıştırılan ancak basit horlama şikayetinden çok daha ciddi problemlere yol açan uyku apnesi ile ilgili b

Devamını Oku