Ağrısız küpe takma için kulak delme işlemi genelde en idealdir. Ancak önemli olan kulak deldirme işleminin nerede yapılacağıdır. Mutlaka ortamın hijyenik olması gerekir. Sterilizasyona odaklanan bir sağlık tesisi seçilmelidir. İşlemi yapan kişi, perforasyon bölgesini özel sterilizasyon çözeltileriyle temizlemeli ve kulak memesini anestezik krem / sprey ile uyuşturmalıdır. Ardından kanamayı azaltmak için az miktarda anestezi enjekte ederek kontrol sağlamayı bilmelidir.
Delmek için kulağın kıkırdak olmayan kısmı tercih edilmeli ve kulağın enfeksiyona açık olan kısımları seçilmemelidir. Delme için kullanılacak küpeler en az alerjik titanyum malzemeden olmalı veya 14 ayar altın alaşımı içermelidir.
Delme işleminden sonra bir sorun olmadıkça, iyileşme süresinden sonra 6 hafta içinde küpeler çıkarılmamalıdır. Delinen çevre, günde en az 2 kez (özellikle çocuk okul çağına geldikten sonra) düzenli olarak temizlenmeli ve yapışmayı önlemek için günde bir kez küpe klipsi arkaya doğru hafifçe döndürülmelidir. 6 hafta sonra, küpeleri çıkarabilir ve isterseniz diğer küpeleri takabilirsiniz.
Kulak delme işleminden sonraki ilk 1-2 haftanın % 30'unda bazı küçük sorunlar görülebilir. Bunlardan en yaygın olanı yara enfeksiyonudur. Küpeler için delik çevresinde ağrı, kızarıklık, ateş ve sarımsı akıntı varsa doktora danışmak faydalı olacaktır. Küpeleri mümkün olduğunca çıkarmadan yerinde tedavi yapılmalıdır. Çocuklarda meydana gelen diğer bir problem ise küpelerin sıkışmış olması ve bir oyun sırasında kulak memesini çekmesidir. Bu nedenle, birçok okulda küpe takılması yasaktır veya top küpelere izin verilir. Öncelikle ağrısız kulak delme işlemi için merkez araştırmalısınız.
Eskiden kuyumcuya gitmek ilk tercih edilen yöntemdi ama artık ağrısız kulak delme isteği ve hijyenik ortam isteği nedeniyle eczanelerden yana tercih yapılmaktadır. Yapıldığı her yerde en önemli nokta, kulağı delmek için kullanılan iğnenin tek kullanımlık ve steril olmasıdır. Ardından, kirlenmeyi önlemek için, delinen alan temiz tutulmalıdır. Steril olmayan iğneler ve küpeler, HIV, hepatit gibi birçok tehlikeli hastalığın başlangıcı olabilir. Bu nedenle, özen gösterilmelidir.
Kulak delme işlemi yalnızca profesyoneller tarafından uygun temizlik koşullarında yapılmalıdır. Bebeğinizin kulağını delen kişinin steril eldiven giydiğinden, iğnenin ilk önce çocuğunuz tarafından kullanıldığından ve aletlerin steril olduğundan emin olun.
Kulak memesine uygulanan anestezik krem eczane ve sağlık merkezlerinde kullanılabilir. Buz kullanılarak kulak memesi soğutulabilir ve bu da ağrıyı azaltabilir. İlk küpe için paslanmaz çelikten yapılmış olanlar tercih edilebilir. Alerjiye neden olabilecek alaşımları içermezler ve bu nedenle ilk küpeler için en güvenli seçimdir. Beyaz altın küpeler, alerjiye neden olabilecek nikel içerdiklerinden daha sonraki yaşlarda tercih edilebilir.
Ayrıca doktorunuzdan ve kulak delme prosedürü ile hareket edecek olan tıbbi uzmandan bilgi alabilirsiniz.
Kulak delme için belirli bir yaş sınırı yoktur. Kural olarak, çocukların bebekken kulaklarının delinmesi önerilmez. Bu işlem sırasında tam bir tedavi uygulanmadığından, çocuğun kulağında bir enfeksiyon gelişebilir. Ek olarak, kulağını tutan, küpeleri dışarı çeken bir çocuk, yutma veya kaşıntı hissi vb. tehlikeleri ile karşılaşabilir. Kulakla oynamak gibi nedenlerle kulak memesini yırtabilir. Çocuğunuza küpe takmak istiyorsanız, en iyi zaman 10 yaştır.
Delme işlemi sırasında uygun önlemler alınmazsa, enfeksiyon riski vardır. Bu, kulakta şişlik, kaşıntı ve kızarıklık olarak kendini göstermeye başlar. Kulakçıkta iltihap oluşabilir. Bu durumda, bir tıp merkezinden yardım istemeniz gerekir. Enfeksiyon durumunda, küpeleri çıkarın. Bir antibiyotik krem veya doktor önerisi ile oral bir antibiyotik de kullanabilir. Yara iyileştikçe, delik kapanabilir ve tekrar deldirmeniz gerekebilir. Yine aynı yerden 6 ay sonra kadar bekleyerek deldirme işlemini yenileyebilirsiniz.